Könyvtámasz

Könyvekről és másról

Carl Sagan: Az éden sárkányai

covers_100894Visszatérő rémálmom, hogy bölcsész vagyok. Félelemmel vegyes utálattal tekintek a matematikára, tisztes távolságban járom körbe a fizikát meg a kémiát, és a pszichológiai tárgyú könyvek elején rutinból átlapozom a kötelező neuronos részt. Amikor idáig szoktam érni az álmomban, hirtelen előbukkan a gomolygó ködből Donald O. Hebb, és rám üvölt, hogy EGYES! Erre mindig felébredek, és azon a bizonyos lebegő határvonalon egyensúlyozva megnyugtatom magam, hogy csak álom volt.

Pedig – sajna – ébren is bölcsész vagyok.

Talán nem véletlen, hogy sokszor éreztem már: a természettudományok iránt fogékony emberek „normálisabbak”, mint mi. Nekik semmiből sem áll elmerülni az irodalomban, ráadásul nem kötik őket műfaji, irodalomelméleti, esztétikai divatok, sznobnak sem kell lenniük, egyszerűen csak olvasnak. carl-saganEzzel szemben mi lendületből surranunk el a természettudományos részleg könyvei mellett a könyvesboltban, esetleg egy Durrell-t vagy egy Attenborough-t leveszünk a polcról, mert az állatok aranyosak.

Meg amúgy is: elképesztő, hogy mennyi nyakatekert, felesleges ostobaság és magamutogatás árán jutunk el a megoldásainkig, míg a műszaki ember úgy kezdi, hogy „nézzük, hol van ennek a dolognak az eleje, aztán meglátjuk, meddig jutunk”. De hát ez van, és bár már az ital sem segít, mégsem biztos, hogy fel kell adnunk. Bizony, nekünk szükségünk van valakire, aki a vállunkra csapva ránk nevet azzal a „fel a fejjel” nevetéssel, „ne tojj be, menni fog”, mondja, és leül velünk megbeszélni valamit, amiről egészen addig úgy gondoltuk, hogy nem nekünk való. A Föld összes bölcsészének és más amatőr kíváncsijának szerencséjére ilyen valaki Carl Sagan.

brain

A molyos értékelésekben szinte az összes téma fellelhető, ami előfordul a könyvben, én ezeket nem újráznám. Már csak azért sem, mert nem vagyok biztos benne, hogy külön-külön akármelyik is oly mértékben felkelthetné bárki érdeklődését, hogy az illető azonnal nekivágjon az ismeretlennek. Amit viszont mindenképpen el akarok mondani, az az, hogy mekkora kaland, milyen felszabadítóan friss gondolatszél ez a könyv. Úgy rántja egybe és fűzi fel a saját gondolatmenetére a hol foltszerűen ismerős, hol teljesen ismeretlen információkat, hogy közben észrevétlenül bevonja kutyatar-kutyatarolvasóját az emberi intelligencia evolúciójának döbbenetes csodájába. Gondoltam volna én valaha, hogy limbikus meg neocortex meg hasadt agy meg fali lebeny? Soha életemben! És tessék, ezek most itt vannak mind, hasonlóan titokzatos nevű társaikkal együtt. Méghozzá izgalmas eleganciával életre keltve, biotök szövegbúvárok számára is befogadható logikával felépítve és nem kevésbé gördülékenyen, mint amikor egy női magazin két kozmetikum megcsodálása közé beszúr egy kis családszociológiát, majd elcseveg az ősrobbanásról. Csak éppen minden szava mögött érezni a tudós ember hitelességét, aki ráadásul nem feledkezik meg arról, hogy amikor előad, vele szemben is emberek ülnek. És akkor leend hú és há és egyes részek többszöri újraolvasása és széles gesztusokkal kísért nagy magyarázások itthon, fél éjszaka. Mert a hüllők…, és amikor alszol…, nem beszélve a jobb kezedről…, és bizony, még a majmok is… De nem lövöm le a poénokat. Ha bárkinek módjában áll e könyv által találkozni a tudományos ismeretterjesztés egyik legnagyobb alakjával, ne habozzon; menni fog, s egyben megszabadul egy csomó felesleges rémálmától is.

181_ea23b764bb_o

Single Post Navigation

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: