Könyvtámasz

Könyvekről és másról

Bánj vele kutyául!

… avagy egy valódi hungarikum

tukor kutya_nagyfulu

Hogy miért reménytelen projekt az emberiség? Megmondom. A kutyák nagyjából tizenkétezer esztendeje élnek velünk háziállatként, sőt kedvencként, de ennyi idő sem volt elegendő ahhoz, hogy felfogjuk, miként kellene velük bánnunk. A fenti tételt naponta bizonyítják a hordónyira hizlalt tacskók, pórázrángató vizslák, őrjöngő yorkiek, vicsorgó csivavák, vendégre mászó negyvenkilós monstrumok, kerítésszaggató szelindekek – és kifáradásig folytatható a sor.

Frusztrált gazdák milliói élnek a világon nem kevésbé frusztrált kutyáikkal összezárva, miközben dugig vannak a gyepmesteri telepek és kutyamenhelyek az ember kudarcának nyüszítő, ugató, reménytelenül maga elé bámuló bizonyítékaival, megunt, kihajított, magányos ebekkel. Nevet adunk a kutyáinknak, Borzinak, Nünükének, Banánhinta Consuela Hercegnőnek vagy ilyesminek hívjuk őket, az ebek pedig meg vannak győződve róla, hogy az ő nevük NEM, FUJJ vagy ‘ZANYÁDTEBÜDÖSDÖG, ugyanis ezeket gyakrabban hallják tőlünk, mint azt a szót, amit hosszas vita és veszekedés nyomán elfogadott a család, amikor a kutya hozzánk került. tukor kutya-támadás

Tizenkétezer év alatt nem fogtuk fel, hogy a velünk élő ebfajzat nem a gyerekünk. Egyébként szerencséjére, mert sokszor még a saját családtagjaink nyugalmára, sőt testi épségére sem vagyunk tekintettel a kutyánk „érdekében”. A lélektelen kegyetlenkedésen túl mindössze egyetlen végzetes bűnt követhetünk el az ebekkel szemben, ha embernek tekintjük őket, mégis farkcsóváló barátunk antropomorfizálása a kedvenc kutyás sportunk, nem az agility.

Cesar Millan és Jan Fennell magyarul is megjelent könyvei meg a viselkedészavaros kutyák akár másodpercek alatti „rendbe hozását” bemutató, gyakorlati példák százait felvonultató televíziós sorozatok (A csodálatos kutyadoki, A Póráz két végén, Egyik kutya, másik nem, stb.) ellenére sem érződik áttörés. A könyvek megjelenésük idején némileg felkavarják az állóvizet, de a viszonylag kis példányszámok hamar elfogynak, a kiadóknak pedig nem éri meg az utánnyomás, ha egyszer a kutyás társadalomnak csak egy szűk rétege szeretne túllépni a „jaj de aranyos, amikor éppen nem szedi darabokra a lakást” jellegű általános szemléleten.

tukor egyikkutyamaskiknem

Pedig a fent említett könyvek és sorozatok hatalmas segítséget nyújthatnak a mindennapok kutyás gondjainak megoldásához, és elsősorban ahhoz, hogy kedvencünk kutyához méltó, teljes életet élhessen mellettünk. A példák közül kiemelkedik az Egyik kutya, másik nem című tévésorozat, ez ugyanis magyar, itt készül a közelünkben, ha úgy tetszik, a saját kutyáink bevonásával. A sorozat tukor nekedugatok„kutyadokija” Korom Gábor, aki már Neked ugatok című könyvével is hozzájárult, hogy tudatosabban foglalkozhassunk kedvencünkkel. Ő a Budapesten működő Népszigeti Kutyasuli alapítója és vezetője, aki kollégáival együtt évtizedes kiképzői tapasztalatokra és etológiai megfigyelésekre alapozva megalkotta és fejleszti az úgynevezett Tükör Módszert, amellyel jelenleg tizenkilenc kutyaiskola működik Magyarországon, és már külföldön is kettő.

Míg a hagyományos tréningprogramok a kényszerítés és jutalmazás kombinációjára épülnek, a Tükör Módszer kizárólag pozitív megerősítéssel éri el a kutyánál a kívánt hatást. A módszer maximálisan figyelembe veszi, hogy a kutya ösztönlény, és lényegében a gazdákat tanítja meg arra, hogyan hozzák mozgásba a kutya természetes ösztöneit. A Népszigeti Kutyasuliból indult módszerben találhatók ugyan innen-onnan ismerős elemek (a klikker használata a tanításitukor klikk fázisban, az ösztönkezelés és a játékos-, engedelmességi- vagy őrző-védő gyakorlatok), összességében azonban új minőségről van szó, amelyben bárki által elsajátítható módon először szerveződnek rendszerbe a külön-külön is értékes elemek. Középpontjában pedig a család áll, amelyben kutyaként létezhet a négylábú kedvenc kiegyensúlyozott, elégedett, aktív életet élő emberek társaságában.

Valódi hungarikum született tehát, amely iránt évszázados kutyás hagyományokkal rendelkező országokból is érdeklődnek laikusok és szakemberek egyaránt. Kíváncsi vagyok, mikor kerül be a Tükör Módszer a karcagi birkapörkölt, a magyar akác(?), a Túristvándi vízimalom és a Kassai-féle lovasíjász módszer közé, az értékének megfelelő helyre.

De addig is, aki megnézi az alábbi videókat, és nem rest böngészgetni a módszerhez kapcsolódó weboldalakat, számos érdekességgel találkozhat. Okos, de tudálékoskodástól mentes, tiszta gondolatokkal meg végtelenül engedelmes és kitűnően szórakozó kutyákkal, „komolyakkal” és velük egyenértékűen teljesítő ölebekkel, amelyek a gyakorlatok szüneteiben minden agresszivitás nélkül heverésznek vagy játszanak egymással. Továbbá nyugodt gazdákkal, oldott légkörrel, vidámsággal és felszabadult örömmel, ami egyáltalán nem akadályozza a profizmus érvényesülését. Valójában egy életformával. De hát ezt akarja mindenki, aki kutyát vesz magához, vagy nem? S talán valóban mi adhatjuk a világnak azt a módszert, amellyel ez az életforma nem válik rémálommá.

Ha pedig ezt nyélbe ütöttük és a kutya ügy végleg rendeződött, esetleg megpróbálkozhatnánk egymás megértésével is. Lesz már tapasztalatunk, tehát ezt hamarabb letudhatjuk az ebproblémánál. Ha igazán odafigyelünk, összejöhet akár tízezer év alatt is.

tukormodszer

Single Post Navigation

Szerinted?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: